Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că a cerut analiza Federaţiei Internaţionale de specialitate pentru eroarea de arbitraj din finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, precizând totodată că a depus două memorii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru repunerea în drepturi a Sabrinei Voinea, care a pierdut medalia de bronz în urma contestaţiei delegaţiei Statelor Unite ale Americii.
La acest demers oficial s-a alăturat și Nadia Comăneci!
Ana Maria Bărbosu a încheiat concursul pe locul al treilea, dar americanca Jordan Chiles a depus contestație, iar juriul a decis să îi mărească nota de la 13,666 la 13,766, astfel că a trecut în fața româncei. Sabrina Voinea, care a încheiat proba cu un punctaj de 13,700, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu, a făcut și ea contestație, însă aceasta a fost respinsă.
Sabrina Voinea a avut o dificultate de 5.900 și a primit 7.900 pentru execuție. Sportiva în vârstă de 17 ani a fost penalizat[ cu o zecime de punct, o penalizare care a făcut ca românca să nu prindă podiumul.
După finala, Nadia Comăneci a spus că a cerut explicații din partea arbitrilor, iar motivul pentru penalizarea Sabrinei ar fi fost „o fotografie cu o bucățică mică a câlcâiului ei, care a ieșit puțin afară din linie”.
Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei, a postat mai multe imagini din timpul exercițiului fiicei sale în care se observă că sportiva nu a ieșit din covor. La aceeași concluzie au ajuns și americanii de la NBC după analizarea imaginilor.
Foto – Sabrina Voinea – COSR
ASTĂZI, 7 AUGUST, TAS AR PUTEA DA RĂSPUNSUL!
Sabin Gherdan, președintele Asociației Române de Arbitraj Sportiv (ARAS), a explicat pentru care sunt următorii pași în cazul memoriilor trimise și a dezvăluit când ar putea să vină primul verdict din partea TAS.
„Sunt șanse ca rezultatul să fie modificat în urma contestației care inițial a fost respinsă și acum este atacată în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv, divizia ad-hoc care se află la Paris.
Toate aceste hotărâri sunt publice pe site-ul TAS, iar din cele opt care au fost deja soluționate, în momentul de față una singură a fost admisă. În teorie, sunt șanse ca clasamentul să fie modificat, iar sportiva noastră să primească medalia respectivă.
Procedura este una foarte rapidă. Conform regulilor arbitrale ale TAS, divizia ad-hoc, o soluție ar trebui pronunțată în 24 de ore de la momentul în care s-a înregistrat cererea.
Practic, până la finalul acestei zile ar trebui să avem o soluție. (…) Mă aștept ca în această seară să avem o decizie, dispozitivul hotărârii, nu motivarea. Ulterior, să ne dăm seama ce s-a întâmplat!
Există și un caz excepțional în care Curtea și arbitrii desemnați să judece acest caz consideră că e nevoie de mai multe informații și în acest caz, pot să amâne încă un timp scurt soluționarea cauzei”, a declarat oficialul, citat de Euronews.