Connect with us

Fotbal Intern

Ne este dor de „Unicul Căpitan”!

Astăzi, suflarea dinamovistă comemorează 24 de ani de la dispariția lui Cătălin Hîldan, unul dintre cei mai îndrăgiți fotbaliști din istoria clubului Dinamo București. Simbol al dăruirii și devotamentului pe teren,

Hîldan și-a pierdut viața la doar 24 de ani, în timpul unui meci amical disputat de Dinamo la Oltenița. Tragedia s-a petrecut pe 5 octombrie 2000, în urma unui accident vascular cerebral.

În minutul 74 al partidei, colegii își amintesc momentul fatidic: Hîldan a avut un episod de slăbiciune și s-a prăbușit pe gazon. A încercat să se ridice și i-ar fi spus colegului său, Bogdan Onuț: „Am amețeli, sunt moale, mi-e foarte rău, Băi, mor!”. Aceste cuvinte au fost ultimele rostite de fotbalist înainte de a fi transportat de urgență la spital.

Prevestirea tragică din seara dinaintea tragediei

Fostul său coleg, Adrian Mihalcea, a dezvăluit în cartea scrisă de Ioan Chirilă un detaliu cutremurător. Cu doar o seară înainte de deces, pe 4 octombrie, la o petrecere organizată de Valentin Năstase, Hîldan a cerut orchestrei să cânte de patru ori melodia „Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii și oameni mari”, interpretată de Ileana Sărăroiu. Această alegere stranie, în retrospectivă, pare să fi prevestit într-un mod tragic sfârșitul prematur al fotbalistului.

Ambulanța a fost blocată de un mărfar

Cristi Hîldan, fratele „Unicului Căpitan”, a vorbit public despre durerea sa nemărginită și sentimentul că fotbalistul ar fi putut fi salvat. Un episod care a marcat acea zi este cel în care ambulanța ce îl transporta pe Hîldan a fost blocată de un tren marfar. Trenul s-a oprit pe șine, iar salvarea a fost nevoită să aștepte minute prețioase care, potrivit familiei, ar fi putut face diferența între viață și moarte.

„Tot timpul am o durere în suflet când văd trenul”, a declarat Cristi Hîldan. „Pentru că atunci când s-a întâmplat cu Cătălin, salvarea care îl ducea la spital a fost blocată de un tren marfar care pur și simplu s-a oprit, împiedicând trecerea ambulanței timp de minute bune. Minute care poate i-ar fi salvat viața. Toate au fost să fie altfel…”.
Din păcate, soarta este crudă uneori și lucrurile se așează în așa fel încât nimic nu mai poate fi făcut.

Cariera lui Cătălin Hîldan la Dinamo și echipa națională

Cătălin Hîldan a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai lui Dinamo în perioada 1994-2000, acumulând 138 de meciuri în tricoul alb-roșu și marcând șase goluri. Devotamentul său față de echipă i-a adus porecla de „Unicul Căpitan”, iar fanii și colegii săi își amintesc cu emoție de energia și pasiunea pe care o punea în fiecare meci.

Hîldan a fost convocat și la echipa națională a României, fiind inclus în lotul pentru Campionatul European din 2000. Cu toate acestea, selecționerul Emeric Ienei nu l-a folosit în nicio partidă din cadrul turneului final.

Moștenirea lui Cătălin Hîldan

La 24 de ani de la tragica dispariție a lui Cătălin Hîldan, memoria sa rămâne vie în inimile suporterilor dinamoviști. Timpul nu a estompat amintirea fotbalistului care a inspirat generații de fani prin dăruirea sa pe teren. Tribuna unde stau cei mai fideli suporteri ai lui Dinamo poartă numele său, iar anual, fanii și clubul organizează evenimente pentru a-i cinsti memoria.

Cătălin Hîldan va rămâne pentru totdeauna „Unicul Căpitan”, simbolul unei pasiuni fără limite și al spiritului de luptă care definește clubul Dinamo București.

Material scris de Givan AMET –  DINAMO FOTBAL CLUB ’48

Advertisement

Ultimele Stiri

Cele mai citite

More in Fotbal Intern