Connect with us

Din Voleu

News SuperLiga// LPF nu-i va cere socoteală lui Marius Șumudică, după ce antrenorul a susținut că „sunt echipe care bagă vitamine pe venă”/ Competențele sunt la FRF!

La finalul partidei Rapid vs FC Hermannstadt, scor 1-0, disputată în cadrul rundei a 15-a a SuperLigii, Marius Șumudică a afirmat că „sunt echipe în Liga 1 care fac vitamine şi le bagă pe venă perfuzii şi toate astea, ca să se recupereze, vă spun eu! I-am mai prins pe unii care îşi băgau oxigen prin toate orificiile. Despre ce vorbim?”.

Afirmația lui Șumudică a fost făcută în contextul cazului de dopaj al jucătorului Hildeberto Jose Morgado Pereira ”Berto” (ex- Universitatea Cluj), testat pozitiv la un control antidoping efectuat în 6 septembrie. Controlul a vizat 11 jucători ai echipei clujene!

În cursul zilei de ieri, Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD)a oferit un comunicat oficial:

„Fotbalistul Hildeberto Jose Morgado Pereira, legitimat la AS FC Universitatea Cluj, a fost notificat în legătură cu un rezultat analitic pozitiv pentru substanţa interzisă furosemid, în urma unui test antidoping efectuat în data de 6 septembrie 2024, în afara competiţiei.

Conform procedurilor legale şi regulamentelor internaţionale antidoping, în termen de 10 zile de la primirea notificării, sportivul are dreptul la analiza probei B, care se află în prezent la Laboratorul de Control Doping din Bucureşti, acreditat de AMA/WADA.

Această analiză suplimentară este esenţială pentru confirmarea rezultatului iniţial al probei A. În cazul în care proba B confirmă prezenţa furosemidului, vor continua procedurile legale, ocazie cu care sportivul îşi va prezenta punctul de vedere şi orice dovadă relevantă în apărarea sa.

Berto – foto – ultras24.ro – captură video/ Rapid vs U Cluj, scor 0-2

În situaţia în care se va constata că sportivul a încălcat reglementările antidoping, se poate aplica sancţiunea suspendării din activitatea sportivă pentru o perioadă de 4 ani, astfel cum se prevede la art. 86 alin. 1 lit. b) (când încălcarea reglementării antidoping presupune o substanţă specifică sau metodă specifică, iar ANAD poate proba că s-a săvârşit cu intenţie) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, cu posibilitatea eliminării, reducerii sau îngheţării sancţiunii, în conformitate cu Articolele 93, 94 sau 99″, se arată menționează în comunicatul ANAD.

  • Substanţa furosemid este un diuretic şi agent mascant interzis, inclus în secţiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) şi aprobată în România prin Ordinul Preşedintelui ANAD. Această substanţă este interzisă atât în competiţie, cât şi în afara competiţiei, deoarece poate masca prezenţa altor substanţe dopante.Utilizarea diureticelor fără a deţine o SUT este interzisă în permanenţă şi în orice concentraţie, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezenţa în urină a altor substanţe interzise; şi/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate.

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a declarat că Liga Profesionistă de Fotbal nu are competențele necesare de a se sesiza în urma declarțiilor publice ale antrenorului Marius Șumudică. Competențele sunt la FRF!

„Nu se face nicio anchetă. Competențele legate de dopaj revin Agenției Naționale Anti-Doping. La nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal nu se pune problema unei astfel de anchete. 

Marius Șumudică/ Foto (arhivă) playsport.ro

Presupun că dacă secretarul general al Federației consideră că trebuie să existe o sesizare, va exista o sesizare, dar pentru a susține astfel de afirmații trebuie să existe probe, a spus Justin Ștefan, pentru PRO TV, citat de sport.ro.

Secretarul general al LPF a mai declarat ieri, 5 noiembrie, că Universitatea Cluj nu riscă nicio sancțiune.

„Din păcate, într-o astfel de situație nu aș vrea să mă antepronunț. Bineînțeles, e dreptul cluburilor să lanseze astfel de acțiuni în instanțele disciplinare ale Federației Române de Fotbal. Dar, până la acest moment, cu siguranță nu există o practică. Cum a fost cazul lui Sepsi, când nu a intervenit nicio sancțiune.

Îmi vine greu să cred că se va obține o astfel de sancțiune, atâta vreme când clubul nu a fost în cunoștință de cauză. Aici e distincția relevantă. În măsură în care clubul a fost în cunoștință de cauză și este o practică folosită în mod constant în vederea îmbunătățirii performanțelor sportive aș zice că s-ar putea pune problema unei sancțiuni. În măsura în care clubul nu a văzut, îmi vine greu să cred că poți plăti pentru culpa altcuiva. Cel interesat care vrea să facă proba abaterii disciplinare trebuie să demonstreze, nu cred că U Cluj trebuie să-și demonstreze nevinovăția. Trebuie să-și probeze nevinovăția cel care acuză.

Justin Ștefan – LPF

În momentul acesta nu se aplică regulamentul sportiv, se aplică regulamentele și legislația în materie de doping. Aici cred că ar trebui făcută o analiză de la caz la caz. Cred că distincția trebuie făcută între situația în care clubul a știut și în situația în care jucătorul a acționat de unul singur.

Au mai fost cluburi unde s-au mai întâmplat astfel de situație cu caracter accidental. Până în acest moment nu a suferit nicio echipă astfel de sancțiuni. În ultimii ani, U Cluj a demonstrat a fi un club foarte bine organizat, cu profesioniști. Ei au organizat ca la carte, pentru a vorbi în limbajul celor care ne urmăresc”, a afirmat Justin Ștefan, pentru FANATIK SUPERLIGA.

ATENȚIE! MATERIALUL ESTE POSTAT EXCLUSIV pe ULTRAS24.ro și sub formă de LINK pe https://www.facebook.com/ultras24.ro/ S-a decis încetarea distribuirii materialelor ultras24.ro pe grupuri private!

Materialele pot fi însă preluate de către administratorii sau colaboratorii grupurilor.

Advertisement

Ultimele Stiri

Cele mai citite

More in Din Voleu