Grupate în 10 serii geografice, cele 100 de formații vor juca un sezon regular, tur-retur, de 18 etape pentru fiecare echipă, urmate de play-off (tur-retur-tur, 9 etape), respectiv play-out (tur-retur, 10 etape).
Ultima fază a competiției, în care vor evolua echipele clasate pe primele două locuri în play-off-ul fiecărei serii, va consta în două runde de baraj. 10 dueluri în dublă manșă, urmate de runda finală, tot în dublă manșă, la finalul căreia vom cunoaște cele 5 echipe promovate în sezonul 2025-2026 al Ligii 2.
Pe 20 august, la Casa Fotbalului, a fost organizată tragerea la sorți pentru stabilirea țintarului din Liga 3 ediția 2024/2025.
Brașov, Prahova și Timișoara sunt județele României cu cea mai bună reprezentare în noua ediție din Liga 3. Primele două, la egalitate, cu câte 6 formații fiecare, în vreme ce Timișul se prezintă la start cu 5 echipe.
Județe cu 6 echipe
Brașov: Olimpic Zărnești, Ciuca Tărlungeni, Olimpic Cetate Râșnov, SR Municipal Brașov, Kids Tâmpa Brașov, ACSM Codlea
Timiș: Avântul Periam, CSC Ghiroda și Giarmata Vii, Poli Timișoara, Timișuș Șag, CSC Peciu Nou
Foto – SSU Politehnica Timișoara
JUDEȚE CU 4 ECHIPE
Alte cinci județe, plus Bucureștiul, se pot lăuda cu o prezență importantă în competiție, fiecare având câte 4 formații înscrise în competiție, după cum urmează:
Alba: Metalurgistul Cugir, CIL Blaj, Unirea Alba Iulia, CS Universitar din Alba Iulia
Bacău: ACS FC Bacău, CSM Bacău, Aerostar Bacău, Viitorul Onești
București: Progresul Spartac, CS Dinamo, ACS FC Dinamo, Sport Team
Călărași: Dunărea Călărași, Agricola Borcea, Progresul Fundulea, Înainte Modelu
Cluj: Unirea Dej, Academia de Fotbal Viitorul Cluj, Vulturul 2020 Mintiu Gherlii, CS Sănătatea Servicii Publice
Ilfov: SC Popești – Leordeni, LPS HD Clinceni, CS Tunari, CSL Ștefăneștii de Jos
Singurele județe fără reprezentare în ediția 2024/2025 din Liga 3 sunt Botoșani, Caraș-Severin, Mehedinți și Tulcea. În rest avem opt județe cu câte o formație în cursă, plus segmentele cele mai consistente, județe cu câte 2 sau 3 echipe.
Maramureș: CSM Sighetu Marmației, Minaur Baia Mare
Mureș: ACS Tg. Mureș 1898, Avântul Reghin
Satu Mare: CSM Olimpia Satu Mare, Olimpia MCMXXI Satu Mare
Vaslui: Rapid Brodoc, CSM Vaslui
Județe cu o echipă
Bitrița-Năsăud: Gloria 2018 Bistrița-Năsăud
Brăila: Dacia Unirea Brăila
Dolj: ACSO Filiași
Giurgiu: Dunărea Giurgiu
Neamț: Ceahlăul Piatra Neamț II
Sălaj: SCM Zalău
Sibiu: ACS Mediaș 2002
Vrancea: CSM Adjud
La startul acestei ediții avem 20 de formații promovate în urma barajului de la nivel de Liga 4, acestea fiind: CS Medgidia, Viitorul Cireșu, CSM Adjud, CSO Băicoi, CSM Fetești, ACS FC Dinamo București, Urban Titu, Speed Academy Pitești, Sparta Râmnicu Vâlcea, Viitorul Arad, Timișul Șag, Vulturii Fărcășești, CS Iernut, CS Gheorgheni, CIL Blaj, Vulturul Mintiu Gherlii, Diosig Bihardioszeg, Ceahlăul Piatra Neamț II, USV Iași, Șoimii Gura Humorului.
Li se alătură, la capitolul noutăți în competiție, trei formații care au pierdut barajul de promovare din Liga 4, dar care s-au înscris în Liga 3 în contextul dat, și anume CSL Ștefăneștii de Jos, ACSM Codlea și Minerul Lupeni.
Alte două formații intră în competiție în premieră, este vorba de echipa secundă a clubului Petrolul Ploiești și echipa de seniori Sport Team București, academie de top la nivel național care a participat până acum doar în competițiile juvenile.
Firește, avem toate cele 4 retrogradare din Liga 2, sezonul 2023/2024, Progresul Spartac București, CSM Alexandria, CS Tunari și Unirea Dej.