Alte Sporturi

VIDEO/ Sportul românesc de performanță riscă să dispară!// Ștefan Popescu: „FRF și alte 50 de Federații sunt lovite de nulitate sportivă!”

Published on

Ștefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, a pus pe jar întreg sportul românesc. 

Acesta a trimis scrisori către președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, prin care le-a atras atenția căorganizarea sistemului național de sport de performanță este ca un sistem infracțional organizat și din păcate este sub tutela Agenției Naționale pentru Sport”.

În opinia președintelui Federației Române de Pescuit Sportiv, o grămadă de federații care sunt compuse numai din grupuri sportive de drept public, sunt finanțate de la bugetul de stat.

foto – Ștefan Popescu, preșședinte FRPS – informateca

„Sportul românesc de performanță riscă să dispară, dacă mai continuă în forma actuală de organizare. Este foarte greu cuvântul, cum se numește când tu ca persoană juridică deturnezi bani din bugetul unei instituții publice și bagi în conturile unei persoane de drept privat.

Deturnarea de fonduri conform codului penal este infracțiune. Să nu se supere domnii de la Agenția Națională pentru Sport, pentru că am vrut să rezolvăm amiabil această chestiune și să găsim soluția legală”, a declarat Ștefan Popescu, pe 26 martie a.c. pentru FANATIK.RO.

ATENȚIE!!!/ Joi, 4 iulie 2024, o bombă a izbucnit în fotbalul românesc, după ce s-a aflat că instanța a admis cererea de intervenție a lui Adrian Mititelu în procesul cu FRF în care patronul FCU susține că FRF funcționează în ilegalitate!

Tribunalul București a dat o lovitură dură Federației Române de Fotbal (FRF) în procesul intentat de Adrian Mititelu, patronul FCU Craiova. Instanța a decis că FRF, condusă de Răzvan Burleanu, funcționează ilegal, aruncând fotbalul românesc în haos și incertitudine.

Decizia are consecințe majore, punând sub semnul întrebării legitimitatea tuturor actelor emise de FRF din 2004. Adunările generale, acordările de licențe și alte decizii ar putea fi declarate nule, cu un impact semnificativ asupra structurii fotbalului românesc.

DECIZIA INSTANȚEI

”Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată de petenta Federaţia Română de Fotbal, ca neîntemeiată. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenție formulată de către Asociația Clubul Sportiv Tenis Club Pamira.

Admite cererea de intervenție formulată de către Asociația Fotbal Club Progresul București. Admite cererea de intervenție formulată de către Asociația Fotbal Club Rapid București (AFC Rapid).

Admite cererea de intervenție formulată de către FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București – Secția a V – a Civilă Pronunţată astăzi, 04.07.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

„51 de FEDERAȚII SUNT LOVITE de NULITATE ABSOLUTĂ”

„Conform articolului 2545 din Codul Civil, depășirea unui termen impus prin lege te face să decazi din drepturi. Decăderea din drepturi conform Codului Civil înseamnă radiere. Nu știu unde este actul constitutiv al Federației Române de Fotbal pentru că nu l-am găsit nicăieri.

Vreau să vă spun următorul lucru, conform articolului 36 aliniatul 1 din lege 69 pe 2000, federațiile sportive naționale nu pot fi constituite decât cu avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului sub sancțiunea nulității absolute, ori toate federațiile existente la data respectivă  nu au aceste avize exprese care sunt subsumate articolului 14 din 26 din 2000, care spune dacă prin scopul și obiectivele propuse, federația sau asociația urmează să desfășoare activități care potrivit legii necesită autorizații administrative prealabile acestea nu pot funcționa decât după obținerea acestora sub sancțiunea dizolvării pe cale judecătorească.

Am solicitat în baza legii 544 din 2000 să îmi dea copii după avizele exprese ale federaților existente la data respectivă și doamna președintă Lipă mi-a răspuns oficial cu semnătură cu ștampilă că nu există. Vă dați seama că aceste federații care s-au înființat fără avizul expres sunt obiecte de nulitate.

51 de federații sunt lovite de nulitate absolută, funcționează ilegal. Prin nu știu ce metode s-au înscris la tribunal, dar tribunalul nu le-a cerut documentele. Cel puțin în acest sens există un recurs dat în interesul legii pronunțat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul 223 pe 2023, care s-a referit la federațiile sportive naționale”, a declarat Ștefan Popescu – FANATIK.RO.

Federația Română de Fotbal trebuia să se reorganizeze până în anul 2001, însă oficialii de la acea vreme nu au respectat termenul și au făcut-o în 2002. Depășirea termenului impus prin lege trebuia să aibă consecințe grave.

„Acest lucru este stipulat clar în Legea Sportului care la articolul 95 spune foarte simplu: «Prezenta lege se completează cu prevederile ordonanței 26 pe 2000 a legii 31 din 1990 privind societățiile comerciale și a decretului 31 din 1954 privind persoanele fizice și juridice».Federațiile sportive nu se pot constitui decât din persoane juridice de drept privat, ce trece peste acest lucru este lovit de nulitate absolută. Să revenim la Federația Română de Fotbal, în conformitate cu articolul 94 pe care l-am citat trebuiau să se reorganizeze ca federație sportivă de drept privat cu respectarea articolul 6 și 35 din ordonanța de Guvern 26 pe 2000.

Această lege mai are un articol, articolul 94 care spune următorul lucru: «Toate structurile sportive indiferent de forma de organizare se vor reorganiza în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi în conformitate cu prevederile acesteia».

Federațiile sportive intră sub incidența 35 din ordonanța 26 pe 2000 care spune foarte clar: «Două sau mai multe asociații sau fundații pot constitui o federație, prin urmare federațiile sportive naționale ca persoane juridice de drept privat nu pot avea ca membrii doar asociații și fundații de drept privat, nu structuri sportive de drept public cum e Steaua, Dinamo și Rapid»”

Înainte să apară Legea Sportului, Federația Română de Fotbal era înregistrată la tribunal pentru că atunci tribunalul era competent să înscrie asociațiile, ca asociație nu ca federație sportivă națională. Reorganizarea trebuia făcută în conformitate cu prevederile articolul 35 din Legea Sportului ca federație.

Federația nu se poate constitui decât din persoane juridice de drept privat, asociații sau fundații. Legea asta dădea termenul de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, nicio federație nu s-a încadrat în acest termen dintr-un simplu motiv, cel puțin eu așa l-am explicat: ori nu erau cluburi sportive de drept privat, ori nu au fost interesate.

Atunci prin ordonanța de urgență din 240 din 1991, termenul de reorganizare a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2001. M-am uitat și eu pe actele Federației Române de Fotbal, care a dobândit personalitare juridică în anul 2022, deci în afara termenului impus de lege”, a adăugat Popescu.

SCRISOAREA PREȘEDINTETULUI FRPS, ȘTEFAN POPESCU, ADRESATĂ PREMIERULUI MARCEL CIOLACU

„Pe această cale, Federația Română de Pescuit Sportiv, cu sediul în Alba Iulia, str. Octavian Goga nr. 7, județul Alba, având CUI 28179632, reprezentată prin dl. Popescu Ștefan în calitate de președinte, vă aduce la cunoștință, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, cu privire la situația sportul de performanță din România.

Am avut în vedere prin prezenta notificare, prevederile art. 1(1) din HG 576/2023 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Sport, care prevede că aceasta funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului.

Este vorba despre organizarea sportului românesc de performanță, care, după opinia noastră și având în vedere prevederile exprese ale art. 35, 94 și 95 din Legea nr. 69/2000, legea educației fizice și sportului, coroborate cu prevederile art. 6 și 35 din OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații, este un atribut exclusiv a federațiilor sportive naționale, persoane juridice de drept privat, de interes național și de utilitate publică.

În data de 19 noiembrie 2023, Inalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat Decizia nr. 19/2023, dosar
ne. 2223/1/2023, soluționând un Recurs în Interesul Legii, decizie publicată în Monitorul Oficial al României nr. 62/30.01.2024 și care prin raportare la prevederile art. 517(4) din Codul de Procedură Civilă are putere de lege și este obligatoriu.

Acest Recurs în Intersul Legii a făcut lumină în ceea ce privește organizarea și funcționarea
federațiilor sportive naționale. Prin toate aceste prevederi, federațiile sportive naționale, nu se pot constitui decât din cluburi sportive de drept privat, respectiv asociații și fundații.

În realitate. Federațiile sportive naționale sunt constituite în marea lor majoritate din cluburi sportive de drept public, aflate în subordinea autorităților publice centrale și locale, cluburi care nu pot fi membre ale federațiilor sportive naționale, care federații, așa cum amarătat mai sus, nu se pot constitui decât din asociații și fundații de drept privat.

Față de aceste prevederi legale, obligatoriu a fi respectate atât de către federațiile sportive naționale, cât și de către autoritățile publice, care au în subordine cluburi sportive de drept public, se impune excluderea cluburilor sportive de drept public din rândul membrilor federațiilor sportive naționale. Acest lucru este posibil în următoarele situații:

1. Prin Hotarârile Adunărilor Generale ale federațiilor sportive naționale;
2. Prin retragerea acestora din cadrul federațiilor sportive naționale prin Decizia autorităților publice care le au în subordine.

Însă, ne aflăm într-o situație dificilă, întrucât sunt federații sportive naționale care au ca membri exclusiv cluburi sportive de drept public și care prin excluderea acestora practic încetează să mai existe, nemaiavând numărul de membri minim prevăzut de art. 35 din OG 26/2000.

Apreciem că o Decizie în acest sens, vă revine în exclusivitate, având în vedere calitatea dumneavoatră de Prim-Ministru, având în subordine autoritățile publice în cauză și coordonarea Agenției Naționale pentru Sport (în continuare ANS)

Precizăm că aceste cluburi de drept public, care nu se remarcă prin nici o performanță la nivel
internațional, sunt cele mai mari consumatoare de bani publici, având în vedere că toate au legitimat sportivi străini, în defavoarea sportivilor români, care din păcate nu prea mai există, având în vedere prăbușirea sportului școlar, principala bază de selecție pentru sportul de performanță.

Vă garantez domnule Prim-Ministru, că prin excluderea sau retragerea din rândul membrilor federațiilor sportive naționale a cluburilor de drept public, sportul românesc de performanță va avea fonduri suficiente pentru a se putea dezvolta.

Precizez că un singur club sportiv de drept public, are bugetul alocat de ministerul tutelar, mai mare decât fondurile alocate de ANS pentru toate federațiile sportive naționale, lucru inadmisibil.

De asemenea, vă aduc la cunoștință că există un număr de 51 de federații sportive naționale care nu
dețin Avizul expres de constituire eliberat de Ministerul Tineretului și Sportului (acum ANS) prevăzut expres de art. 36(1) din Legea nr. 69/2000, fapt ce se sancționeaă cu nulitatea absolută a acestora. Deși am notificat ANS în vederea suspendării Certificatelor de Identitate Sportivă pentru federațiile în cauză până la intrarea în legalitate, ANS nu a luat nici o măsură în acest sens, fapt ce o face complice la această stare de fapt.

Vă solicit încă odată Domnule Prim-Ministru să organizați o dezbatere cu federațiile sportive naționale, întrucât soarta sportului românesc este foarte gravă, în ciuda umflării unor performanțe sportive, din ce în ce mai puține, din păcate.

Cu speranța luării măsurilor urgente ce se impun pentru respectarea legii și a convocării cât mai urgente a unei dezbateri privind situația actuală a sportului de performanță, primiți salutările noastre cordiale!”, este scrisoarea lui Ștefan Popescu pentru Marcel Ciolacu.

VIDEO – Ștefan Popescu – Fanatik.ro – Explicații pe înțelesul tuturor!

  • Urmăriți cu atenție – timp de 28 de minute! – afirmațiile lui Ștefan Popescu!!!

Popular Posts

Exit mobile version